Wegański tort urodzinowy – czym warto zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego?

Styl życia
Wegański tort urodzinowy – czym warto zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zdaje się, że do przygotowania tortu (czy innego ciasta) konieczne będzie wzięcie mleka, jajek, tłuszczu itp. Kuchenne praktyki udowodniły jednak, że wegański tort może być równie łatwy w przygotowaniu i tak samo pyszny, jak ten na bazie produktów zwierzęcych.

Czym zastąpić jajko?

Poruszane tutaj zagadnienia są istotne nie tylko przy pieczeniu tortu czy ciast w ogóle, ale każdy weganin chciałby wiedzieć, jakie produkty mogą zastąpić inne. Zaprawieni w bojach weganie znają natomiast mnóstwo sposobów, żeby zastąpić jajka. Wspomnijmy choćby najpopularniejsze: bananowe purée, nasiona chia przerobione na kleik, siemię lniane, a także słynna aquafaba, czyli woda po ugotowaniu roślin strączkowych, choćby ciecierzycy. Niektórzy korzystają również z tofu.

Do najpopularniejszych należy przepis polegający na wymieszaniu dwóch składników. Najpierw mielimy siemię lniane (bądź kupujemy już zmielone) albo powszechnie dostępne nasiona chia. Mieszamy je w proporcji jeden do trzech z wodą i ubijamy. W ten sposób powstanie sprężysta zawiesina, która stanowi idealny zamiennik dla jajek podczas pieczenia ciast. Inną opcją jest skrobia ziemniaczana.

Mleko wegańskie, czyli jakie?

Wiemy już, że mleko od krowy czy kozy odpada. Warto jednak w tym miejscu obalić mit, że mleka wegańskie bądź zwierzęce są zdrowsze – to po prostu dwa produkty o nieco innych właściwościach, a wiele rzeczy „zdrowotnych” jest zależnych bezpośrednio od organizmu.

Przyjęło się jednak, że najlepszym zamiennikiem mleka zwierzęcego jest mleko sojowe bądź migdałowe. To pierwsze jest tym lepsze, że posiada całą listę bogatych w białka roślin. Będzie to dobra propozycja dla tych, którzy celują w makroskładniki w swojej diecie. Mleko sojowe dostarcza również: żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B. W efekcie stanowi najpowszechniejszy zamiennik dla krowiego mleka w kuchni.

Czym zastąpić masło w kuchni wegańskiej?

Kolejną kwestią są tłuszcze. Bardzo często w kuchni domowej, tradycyjnej korzysta się z masła bądź smalcu, ponieważ wyzwalają smak potraw. Tak zwany fat pozwala podkreślić doznania smakowe, jednocześnie jednak jest wysokokaloryczny.

Weganie jednak znaleźli i tym razem swój zamiennik – olej kokosowy. Posiada piękną listę tłuszczy nasyconych pochodzenia roślinnego, także nie mamy takiego problemu, jak w przypadku masła czy smalcu – gdzie żywimy się pustym i wysokokalorycznym tłuszczem.

Tort wegański – z czym możemy go przygotować?

Ponieważ dieta wegańska celuje w korzystanie z roślin, warto się zastanowić, czy nasz tort nie zyskałby na atrakcyjności i smaku, gdybyśmy postanowili zrobić go w wersji owocowej. Zyskalibyśmy dodatkowe korzyści, takie jak: atrakcyjny wygląd, przyciągający aromat, a także słodki smak.

Można także postawić na wersję ciasta z kokosem, czekoladą (w tym przypadku wykorzystujemy biszkopt kakaowy, domową konfiturę np. wiśniową, a także mus z czekolady), tort bananowy czy też bezowy.

(fot.pixabay.com)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*