Tymi sposobami zaparzysz kawę

Styl życia
Tymi sposobami zaparzysz kawę
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kawa – napar uwielbiany na całym świecie i posiadający zwolenników w niemal każdym wieku. Prawdopodobnie nie tylko miałeś okazję spróbować w życiu wielu różnych rodzajów kaw, ale także masz swoją ulubioną, a w Twoim domu znajduje się jej niewielki zapas. Czy wiesz, że metoda parzenia również może wpłynąć na ostateczny efekt?

Parzenie kawy w kawiarce

Kawiarka, nazywana również makinetką, to jedno z najpopularniejszych urządzeń do parzenia kawy. Jest doskonałą alternatywną dla ekspresu, szczególnie, jeżeli mieszkasz sam (albo jesteś jedyną osobą pijącą kawę w Twoim domu) lub masz ograniczony budżet. W dodatku parzenie kawy przy jej użyciu jest niezwykle proste, co dodatkowo działa na jej korzyść. Wybór kawy, którą możesz przygotować przy użyciu kawiarki, jest naprawde spory: tak naprawdę zaparzysz w niej wszystkie kawy ziarniste po zmieleniu, choć wybór najczęściej pada na mieszanki do espresso (kawy ciemnowypalane). Instrukcja parzenia kawy w makinetce jest niemal banalna: najpierw wlej ciepłą wodę do dolnego pojemnika kawiarki, potem umieść zmieloną kawę na sitku (możesz delikatnie wyrównać powierzchnię palcem), a na końcu dokładnie zakręć urządzenia i postaw je na palniku. Kawę w makinetce przygotowuje się z reguły na małym ogniu, z otwartą górą pokrywą (aby kontrolować zaparzanie). Poczekaj, aż rozpocznie się wypływanie naparu do górnej części kawiarki, a następnie zdejmij urządzenie z ognia, poczekaj, aż kawa przestanie wrzeć i przelej płyn do filiżanek. 

Przelewowe parzenie kawy w chemexie

Chemex to inne urządzenie do parzenia kawy. Z wyglądu przypomina klepsydrę i jest wykonane z żaroodpornego szkła. Jego popularność z pewnością nie jest tak duża jak makinetki, ale doskonale nadaje się on do parzenia kawy i może wydobyć z niej całkiem nowe dla Ciebie aromaty. Warto przy tym postawić na oryginalne i jakościowe ziarna, sprawdzić może się na przykład kawa świeżo palona, mielona przy użyciu prywatnego młynka tuż przed rozpoczęciem przygotowywania naparu. Parzenie rozpoczyna się w tym przypadku od umieszczenia z chemexie filtra do kawy, który następnie należy przelać gorącą wodą. Po odlaniu wody, zmieloną kawę wsyp do filtra i wyrównaj powierzchnię, a następnie delikatnie zalej niemal wrzącą wodą. Cały proces należy prowadzić stosunkowo wolno i starać się nie przelewać zmielonych ziaren. Najlepiej jest zalewać kawę porcjami wody, a cały proces powinien zająć Ci maksymalnie 5 minut. Później będziesz musiał poczekać, aż napar spłynie na dno naczynia – wtedy wyjmij filtr i przelej kawę do filiżanek.

Parzenie kawy w ekspresie manualnym

Ekspres manualny, znany również pod nazwą kolbowy, ręczny czy dźwigniowy, to jedno z najczęściej używanych przez baristów narzędzi do parzenia kawy. Warto jednak wiedzieć, że przygotowanie w nim naparu nie jest aż takie proste, dlatego nie urządzenia to nie jest polecane początkującym amatorom przygotowywania ulubionego napoju. Z drugiej strony, jeżeli masz już podstawową wiedzę o espresso i napojach na jego bazie, możesz spróbować tej przygody. Do parzenia w ekspresie manualnym świetnie nadaje się na przykład kawa brazylijska. Proces przygotowywania napoju powinieneś zacząć od wlania przefiltrowanej wody do zbiornika. Potem włącz ekspres – to może chwilę potrwać, a najlepiej poświęcić na to kilkanaście minut. Kiedy woda ulegnie podgrzaniu, przepłucz wylot ekspresu, uruchom na kilka sekund przepływ wody, zmiel kawę i nasyp jej do sitka znajdującego się w kolbie. Dociśnij kawę tamperem, umieść kolbę w wylocie i uruchom przepływ wody. Po kilku sekundach kawa trafi do Twojej filiżanki.

Zdjęcie główne: pexels.com/Valeriya Kobzar

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*