Superfood – w ten sposób określa się naturalne jedzenie, które przejawia właściwości wyjątkowo korzystnie działające na organizm. W tej grupie znajdują się nie tylko egzotyczne rośliny, ale również te, które znaleźć można we własnym ogródku. Wiesz, które spośród polskich roślin to superfoods?
Jest taka grupa jedzenia, której spożywanie wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Czasem wspomagają walkę z nowotworem, a w innym przypadku odpowiadają za dostarczanie dużej dawki odżywczych witamin. Oto przegląd polskich super produktów!
Jego zielone liście w smaku przypominają kapustę. Znaleźć go można w wielu sklepach z ekologiczną, zdrową żywnością. Jednak nie jest to nowość, już od lat ta roślina była spożywana, nie tylko w Polsce, ale również w Europie. Zawiera błonnik, wapń, białko, fosfor, cynk i magnez w dużych dawkach. Jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy.
To niedoceniane warzywo wspomaga odporność i działa przeciwnowotworowo. Ma w sobie sporo błonnika oraz karotenoidów. W szklance purée z dyni znajduje się 10 mg witaminy C oraz tyle witaminy A, że pokrywa jej zapotrzebowanie siedmiokrotnie. Warto również jeść pestki z dyni, najlepiej w formie suszonej.
Jest uznawane za jedno z najbardziej drogocennych substancji na świecie. Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, ma ich równie dużo co nasiona chia. Dzięki ALA, które zawiera, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Roślina ta jest najbogatszym źródłem lignanów, które poprawiają pracę jelit i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Wystarczy szklanka naparu i zapotrzebowanie na wapń mamy odhaczone.
Dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi bardzo dużo wartości odżywczych. Są bogate w białko, magnez, fosfor, kwas foliowy, a do tego mają najwięcej kwasów omega-3. Co ważne, mimo dużej zawartości tłuszczu, nie tuczą. Do tego dostarczają naszemu organizmowi antyoksydantów takich jak: polifenole, selen i witamina E.
Propolis, miód i pierzga to produkty odzwierzęce, które mają niezwykłe właściwości lecznicze i odżywcze. Zawierają minerały, enzymy, probiotyki, antyoksydanty oraz wiele innych substancji o działaniu przeciwgrzybiczym, antywirusowym i antybakteryjnym.
Pierzga to inaczej pyłek kwiatowy, który jest źródłem białka. Propolis wzmacnia odporność, a miód łagodzi stany zapalne.
Wspomaga działanie układu moczowego i pokarmowego, używana jest również przy schorzeniach dziąseł. Jest bogata w witaminę C, polifenole, flawonoidy oraz beta-karoten. Zapobiega chorobom serca i układu pokarmowego.
Jest źródłem białka i złożonych węglowodanów, do tego zawiera wapń, fosfor, potas, lecytynę, żelazo, witaminy z grupy B oraz krzem. Uważana jest za jedną z najlepszych kasz na świecie. Zapobiega powstawaniu np. miażdżycy.
Przeczytaj też o ekologicznej żywności!
Roślina ta jest mocno niedoceniana, a co najciekawsze, jej pomarańczowe owoce można porównać do jagód goji. Jest najzdrowszą rośliną rosnącą w naszym klimacie.
Zawiera: witaminę C w bardzo dużych dawkach, do tego karotenoidy, witaminę E i K. Dostarcza organizmowi kwasów omega-3 i 6 oraz cynk, wapń, żelazo, potas i kwas foliowy.
Odznacza się silnymi właściwościami przeciwwirusowymi, antynowotworowymi oraz przeciwzapalnymi. Pomaga w walce z łuszczycą oraz atopowym zapaleniem skóry.
Zdjęcie główne: Karolina Grabowska/pexels.com