Konsumenci są coraz bardziej świadomi i sięgają po zdrową, nieprzetworzoną żywność, nazywaną superfoods. Jakie polskie produkty możemy do niej zaliczyć? Jest ich naprawdę sporo.
Superfoods, tłumacząc dosłownie, oznacza po prostu superżywność. Są to zarówno warzywa, jak i owoce ekologiczne, czyli nieprzetworzone, bez żadnych szkodliwych barwników, mające korzystny wpływ na nasz organizm, a co za tym idzie i samopoczucie. Na rodzimym rynku mamy szeroki wybór superfoods. Jakie produkty możemy zaliczyć do grona zdrowych przysmaków?
Jeśli jesteśmy aktywni w mediach społecznościowych, to możemy zauważyć, że wiele osób promuje zdrowy styl życia. Dietetycy, psychoanalitycy, sportowcy. Influencerzy umieszczają na swoich profilach zdjęcia, na których zachwalają prozdrowotne właściwości egzotycznych superfoods. Jagody goji czy nasiona chia są bardzo popularnymi składnikami dodawanymi chociażby do owsianek. Ale po co od razu sięgać po produkty z importu, skoro w kraju mamy fantastyczne w smaku, zdrowe, sezonowe i całoroczne superfoods? Wybraliśmy 10 polskich produktów, które mają wiele odżywczych właściwości dobrze wpływających na nasz organizm. Jeśli do tej pory nie włączyłeś/aś ich do swojej diety, to najwyższy czas to zrobić.
Można ją przyrządzić zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest nazywana królową wśród kasz, ponieważ jej spożywanie niesie dla naszego organizmu wiele dobrego. Jakie ma właściwości odżywcze? Jest przede wszystkim źródłem magnezu, żelaza i witaminy B2. Lekarze polecają ją zwłaszcza osobom borykającym się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, ponieważ jest lekkostrawna.
Ta należąca do rodziny kapustowatych roślina, jest jedną z najzdrowszych polskich superfoods. To smaczne warzywo jest źródłem witaminy C oraz wapnia i żelaza. Jarmuż możemy dodawać do sałatek, ale też zmiksować w formie zdrowego koktajlu. Poleca się jego spożywanie paniom w trakcie miesiączki, ponieważ łagodzi objawy obfitego okresu, a to dzięki sporej zawartości witaminy K, która ma działanie regulujące krzepnięcie krwi.
Ten niepozorny czerwony owoc jest bardzo zdrowy. To cenne źródło witaminy B i E, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu oraz błonnika. Bywa też określana jak skarbnica przeciwutleniaczy, może nawet zmniejszyć ryzyko powstania niektórych nowotworów, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Jest też polskim zamiennikiem popularnych jagód goji.
Z sokiem z aronii powinny się zaprzyjaźnić osoby, które mają nadciśnienie. Aronia wspomaga prawidłową pracę serca, ale także wpływa na układ odpornościowy i wspomaga walkę z cukrzycą. Jest również bardzo dobrym przeciwutleniaczem i opóźnia proces starzenia się skóry.
Ma sporo wapnia i jest świetną, naturalną osłoną dla żołądka podczas antybiotykoterapii. Mówi się, że śmiało może konkurować ze znanymi na całym świecie nasionami chia, a zawarte w nim kwasy obniżają poziom cholesterolu.
Herbata z miodem? Kto by jej nie lubił, a to zdrowszy słodzik niż popularny cukier. Ale jakie właściwie korzyści dla naszego organizmu ma miód? Ma właściwości antybakteryjne i wzmacniające odporność, dobrze wpływa także na pracę serca. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie dodawać miodu do gorącego napoju, ponieważ traci on swoje właściwości.