Musli i granola bez cukru jako zdrowa przekąska

Musli i granola bez cukru jako zdrowa przekąska
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Coraz więcej osób prowadzi zdrowy tryb życia i stawia na codzienną aktywność, włączając do tego także dobrze rozplanowaną dietę, w której każdy posiłek jest smaczny i pożywny. Doskonałym tego przykładem jest musli i granola – oczywiście bez dodatku cukru. To przykład zdrowych przekąsek, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów i każdego dnia cieszyć się ich zaletami. Dowiedz się już dziś, jak tego rodzaju produkty włączyć do codziennej diety, co pozwoli się zdrowo odżywiać i czerpać radość z każdego bezcukrowego posiłku!

Musli i granola – czym się różnią?

Musli to mieszanka płatków zbożowych, bakalii, owoców suszonych lub liofilizowanych oraz orzechów, która cieszy się dużą popularnością wśród osób prowadzących zdrowy i aktywny tryb życia. Jednak coraz większym zainteresowaniem cieszy się również granola, która składa się z podobnych składników. Czym się różnią te dwie przekąski i czy któraś z nich jest lepsza?

Zarówno musli, jak i granola, znana jako crunchy łączy fakt, że są cennym i bogatym źródłem błonnika, który doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatkowo w ich składzie znajduje się wiele witamin z grupy B oraz magnez, cynk i żelazo. Musli ma sypką konsystencję, natomiast granola jest chrupiąca i otoczona słodką glazurą, najczęściej z miodu, gdyż jest opiekana w piekarniku. Jej przygotowanie zajmuje zatem więcej czasu, jednak wielu zwolenników granoli uważa, że jest smaczniejsza niż musli. Kaloryczność przekąsek zależy od dodatków, jednak zwykle musli jest mniej kaloryczne.

Jak włączyć musli i granolę bez cukru do codziennej diety?

Musli i granolę można włączyć do codziennych posiłków na różne sposoby. Najczęściej dodaje się je do mleka lub jogurtów. Jednak to nie koniec zastosowań. Musli świetnie sprawdzi się jako zdrowe uzupełnienie owocowych, mlecznych lub jogurtowych smoothie, a także może być spożywane samodzielnie, jako np. alternatywa dla chipsów. Niekiedy można je także dodać do naleśników czy omletów. Granola sprawdzi się tak samo dobrze w każdym z powyższych przypadków. Jednocześnie bardzo popularne jest robienie z niej zdrowych, smacznych i pożywnych batonów, które są przyjemnie chrupiące i stanowią znakomity zamiennik słodyczy w podobnej formie. Taką przekąskę można z powodzeniem zabrać do szkoły, na uczelnię czy do pracy i posilić się nią w ciągu dnia, dodając sobie energii do działania.

Musli i granola – wybierz z głową lub przygotuj samodzielnie!

Oczywiście zdrowe przekąski faktycznie takie są, gdy kupujesz je w sprawdzonych i renomowanych sklepach. Warto zawsze zapoznać się z etykietami na opakowaniach, gdyż często producenci stosują różnego rodzaju chwyty marketingowe w ramach promocji swoich produktów, które wcale nie są godne polecenia i tak dobre, jak wynika z reklamy. Jeśli szukasz sprawdzonych przekąsek bez dodatku cukru, które będą smaczne i zdrowe to koniecznie odwiedź sklep https://onedaymore.pl/sklep/grupa/bez-dodatku-cukru/

Możesz także przygotować granolę lub musli samodzielnie – wystarczy, że skompletujesz poszczególne składniki, które lubisz. Dzięki temu możesz mieć pewność, że w składzie przekąski nie będzie orzeszków czy owoców suszonych, za którymi nie przepadasz. W celu zrobienia musli wystarczy zmieszać ulubione płatki i owoce suszone lub liofilizowane. Natomiast do przygotowania granoli potrzebny Ci będzie rozgrzany piekarnik i dodatek miodu. 

Fot.: Tanya Pro/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*